De Randstad

De Randstad is een van de mees bekende regio’s in Nederland. Het wordt het meest verstedelijkte gebied genoemd en gezien hier meer dan 7 miljoen mensen wonen, is dat een terechte uitspraak. Toch is de Randstad in eerste instantie geen gebied geweest waar veel mensen aangetrokken moesten worden. Het moest de economische motor van Nederland worden en op dit moment wordt die functie zeker vervuld. Het is het gebied waar de meeste bedrijven actief zijn en waar de meeste handel voltrokken wordt.

De Randstad is een regio met een probleem. Al sinds de oprichting van de regio was duidelijk dat er grenzen aan de expansie zouden zitten. Het toegankelijke gebied bleek al redelijk vlot gebruikt te zijn. De Randstad wordt namelijk omsloten door het Groene Hart en in die regio mag niet gebouwd worden.

Een ander probleem

Een ander probleem met de Randstad is dat het wel een regio is, maar dat er geen vaste grenzen zijn. de omvang van het gebied wordt in verschillende onderzoeken anders afgebakend, zodat het lastig is om te spreken van een bepaalde regio. Het gebied is ontstaan en heeft daarna de naam gekregen, waardoor het onmogelijk is om vaste cijfers te plakken op het gebied.

Nu is dat op zich geen probleem voor de Nederlander. Pas op het moment dat er onderzoeken gedaan worden of vergeleken moet worden om te zien hoe de prestaties zich verhouden in vergelijking met andere jaren, wordt het vervelend. Op dat moment moet dezelfde afbakening gebruikt worden om een goede vergelijking te maken en dat is lang niet altijd mogelijk.

Push en Pull factoren

Wanneer het gaat om de regio’s in Nederland, gebruiken de meeste mensen vaak de push en pull factoren. Dit zijn de redenen waarom mensen naar de regio komen en waarom andere mensen uit de regio vertrekken. Bij de Randstad is dit een bijzonder lange lijst.

Een aantal pull factoren:

  • Veel faciliteiten en winkels op een korte afstand
  • Veel werk in verschillende sectoren
  • Altijd iets te doen, ook in het nachtleven
  • Veel mensen aanwezig in dit gebied
  • Multiculturele leefomgeving biedt een bredere horizon

Uiteraard zijn er ook genoeg nadelen te bedenken voor de regio. Zo is het er altijd druk, is de kans op files maximaal en is het niet de meest veilige regio van het land. Een nieuwe push factor die een veel grotere rol is gaan spelen dan ooit in het verleden, is de gemiddelde prijs van woonruimte in dit gebied. De huizen zijn er duur en ook de kantoorpanden zijn tegenwoordig nauwelijks meer te betalen. Vandaar dat er gekeken wordt naar nieuwe oplossingen, maar totdat deze tot stand gekomen zijn, is het voor veel mensen een reden om elders op zoek te gaan naar een woning, om vervolgens heen en weer te reizen voor het werk.

Wat in ieder geval duidelijk is, is dat dit een dynamische regio is. De kans is bijzonder groot dat deze regio de komende jaren alleen maar zal blijven groeien door de economische activiteiten.