Fietsroutes Nederland

Als je aan Nederland denkt, dan mogen de fietsen natuurlijk niet ontbreken. Dankzij de kleine afstanden en een prima fietsklimaat is het ook niet weg te denken. Zo ligt er circa 37.000 km aan fietspaden door Nederland heen en zijn er circa 22.8 miljoen fietsen in Nederland. Gemiddeld fietst een Nederlander 880 km per jaar. Dit laat weer zien dat de Nederlanders graag op de fiets zitten en dan maakt het niet uit wat voor weer het is. 

elektrische-fiets

Mooie routes in Nederland 

Er zijn dus veel mogelijkheden met fietspaden en hierin willen wij jou graag helpen. Wij hebben een aantal fietsroutes geselecteerd waarvan wij denken dat je deze een keer moet hebben gedaan. Dit is gebaseerd op een keuze van onszelf en zullen natuurlijk veel meer routes zijn die mooi zijn. 

Route op Texel

Texel is een van de eilanden van Nederland en een zeer mooi gebied om met de fiets doorheen te fietsen. Als eerst pak je de veerpont naar het eiland en op het eiland kun je meerdere fietsroutes. Waarvan onder andere de Slufterroute (36KM), waarbij je langs het Slufter natuurgebied komt. Als tweede kun je ook de route (30,6) pakken die langs Waalenburg, Oude Schild en Hoge Berg komt. 

Route in de Achterhoek

In het oosten van Nederland liggen meerdere leuke fietsroutes, waaronder de Bekendelleroute. Er zijn hier meerdere varianten van, zo kun je een route fietsen die 30 km is, maar ook een route die 45 km is en sommige nemen je zelfs mee door Duitsland heen. Je kunt in deze route een mooi natuurgebied of het landgoed ‘t Walfort bewonderen. Het heeft voornamelijk vlakke paden met af en toe een zand/grind pad. 

Route van de Rottemeren

In het Westen van het land liggen de Rottemeren, een mooi recreatiegebied waar de Rivier de Rotte de ruggengraat is van het gebied en waarbij het gebied vlakbij Rotterdam ligt. Het zijn verschillende routes waarvan de originele 42 km is, maar dit kan ook ingekort voor mensen die moeilijker hebben met fietsen, zo worden moeilijke obstakels vermeden. Je kunt daarom ook al routes van 30 km kiezen en zijn ze nog steeds even mooi. Een tip, maak gebruik van de pont bij de Rottemeren.

Tip: meer informatie over fietsen in Nederland is te vinden op de campagne website voor fietsen - Heel Nederland fietst.

De Koninklijke route

De route is een route die gaat door de Veluwe, door het Koninklijke bos en langs Paleis het Loo. Het is een route van 36 km die je verbind met Oranje. Er zijn mooie bezienswaardigheden als het Elspeeterbos, heidegebieden en Kasteel Cannenburgh. Een tip voor de sprookjesliefhebbers, kasteel Cannenburgh is in de winter vaak omgetoverd tot een prachtexemplaar.

Route van Brabant

Er zijn meerdere routes in het mooie Brabant, als de route bij Kasteel Heeswijk, maar wij kiezen de route door de Brabantse heide. Deze route is circa 48 km en komt langs de mooie heide en kunt mooie dieren spotten. Vergeet in deze route niet te genieten van Kasteel Heeze, een mooi monument van Brabant. Kijk ook eens naar de routes die in de buurt van Eindhoven liggen als de Bekenroute (37km) of de Populierenroute(47KM).

Route van Lauwersmeer

In het noorden van het land ligt het mooie Lauwersmeer en ligt helemaal in het noorden van Groningen en Friesland. Je fiets hier een route van 45 km langs een fantastisch mooi meer en geniet van verschillende natuursymptomen als riet loofbossen, kleiplaten en ondiep water. 

De route door de polders 

Rondom het mooie gelegen Utrecht liggen polders. Je fiets weliswaar door het groene hart van het land. Het is een route van 39 km die begint in Amersfoort en brengt je langs verschillende mooie natuurverschijningen. Op de route kom je ook lans het Koninklijk Paleis Soestdijk. Vergeet niet bij Eemdijk te genieten van het uitzicht over Flevoland of neem gebruik van de Eem Pont. (Let hier wel bij op dat de pont niet vaart op zondag en van november tot februari). 

De route van het zuiden

In het zuiden van het land zijn ook zeer mooie routes te vinden, met name door het verschil in landschap en de mooie kastelen. Denk hierbij aan de route van Mergelland waarbij je heuvels hebt van 11%, een van de uitdagende fietsroute van Nederland. Er zijn ook andere makkelijke en evengoed prachtige fietsroutes te vinden als de Voerstreekroute (34KM), de Shorftroute (29KM) of de route van Geul en Gulp(48KM) waarbij je door een van de mooiste dorpjes van Limburg en Nederland kunt vinden. 

Route langs de kust 

Als laatste raden wij ook aan om eens langs de kust te fietsen, waarbij je kunt genieten van de mooie duinen. Een tip zou dan ook de Duinwaterroute zijn in Noord Holland. Dit is een route waarbij je ook kunt genieten van de vele vogelspotter huisjes. Hierbij zijn ook mooie fietsroutes te vinden in Zuid Holland en Zeeland.