Leuke plekken in Gelderland

Gelderland is de grootste provincie van Nederland en je zou daarom ook kunnen zeggen dat ze veel te bieden te hebben en dat hebben ze ook. Denk hierbij aan de prachtige natuur als de Veluwe en ook aan de verschillende grote steden. Daarnaast is er nog een fenomeen, namelijk de Achterhoek. Het ontstaan van Jovink en voor de meeste het wel bekende en een van de beste festivals van Nederland, namelijk Zwarte Cross. Waarbij bier drinken en motorsport centraal staan en waarbij je op je klompen naar het festival kan gaan. Naast dit culturele hoogstandje heb je nog andere leuke plekken. 

elektrische-fiets

Aanraders

Nijmegen 

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Het gaat terug tot de tijd van de Romeinen. Met unieke historische gebouwen, pleinen en niet te vergeten het oudste winkelstraat van Nederland. Deze winkelstraat heet de Lange Hezelstraat. Er zijn verschillende dingen te vinden in Nijmegen

 • Ontdek de verschillende musea waaronder het Afrika museum of het museum De Bastei. 
 • Loop een keer mee met de Nijmeegse Vierdaagse en geniet daarna ook meteen van het grote feest waarbij de hele stad op de kop staat. Uitgaan is namelijk zeer vermakend.
 • Bezoek de grootste tuinen in het tuinenpark van Appeltern. 
 • Golf op de golfbaan die vlakbij ligt waar er 45 holes zijn of ga even langs de Goffert voor een leuke wedstrijd van NEC of naar het Goffertpark park voor leuke evenementen. 

Arnhem

Arnhem is de hoofdstad van Gelderland en eigenlijk ook de vijand van Nijmegen. Er heerst een heerlijke strijd, met name als het aankomt tot Vitesse en NEC. Verder is Arnhem een leuke stad om te bezoeken. Het heeft een zeer mooie geschiedenis die nog terug te vinden is, in verschillende monumenten. Het is daarnaast ook de groene poort van de Veluwe en het is een stad met leuke, kleine winkeltjes. 

 • Bezoek verschillende musea zoals het Openlucht museum of het Nederlands Watermuseum. Ben je iets meer va
 • n de alcohol, er is ook een schitterend wijnmuseum te vinden in Arnhem.
 • Bezoek Burger’s zoo en kijk naar verschillende fascineren de dieren en vergroot jouw kennis. 
 • Bezoek de Eusebiuskerk, een van de mooiste gebouwen van Arnhem die 93 meter hoog is. Hier leer je alles over de geschiedenis van de kerk en neemt het mee in zijn verhaallijn. Het is mogelijk om naar boven te gaan en op glazen platen omlaag te kijken. Durf jij? 

Apeldoorn

Nu weet ik niet of Apeldoorn bekend is van de mooie natuur en een heerlijke stad om te shoppen of van de reclame “Even Apeldoorn bellen”. Apeldoorn is groot geworden door de papierindustrie en is voor een lange tijd heeft de koninklijke familie er gewoond. Het ligt in de Veluwe en het heeft een heerlijke combinatie van het stadse en de natuur. 

 • Ga apen kijken in Apenheul en ga genieten met het fascinerende dier, de aap. 
 • Bezoek musea als de Kröller-Müller museum of het CODA museum.
 • Neem een kijkje bij het Paleis Het Loo. Wat momenteel wel nog is gesloten wegens de verbouwing. 

Andere diverse plekken

Naast de drie steden zijn er natuurlijk nog veel meer plekjes die mooi zijn in Gelderland. Hieronder zullen wij een aantal van deze plekken opnoemen. Naast de plekken die wij opgeven zijn er altijd meer, maar dit zijn plekken die vaak worden aangeraden door de Gelderlander. 

 • In Harderwijk ligt het Dolfinarium waar je de mooiste zee en zoogdieren kunt zien, met natuurlijk de dolfijn. Het is een goede gelegenheid om je kinderen mee naar toe te nemen. 
 • Ontdek het Airborne Museum Hartenstein en hier kun je de slag om Arnhem herleven. Leer en ervaar wat er allemaal aan toe ging tijdens deze periode. Het is zelfs mogelijk om deel te kunnen nemen aan de strijd tijdens de ‘Airborne Experience’. Daarnaast is het vrijheidsmuseum ook een echte aanrader. 
 • In Augustus vind er ieder jaar een ballonfeest plaats in Barneveld. Hierbij stijgen circa 30 balonnen op in allerlei leuke en mooie vormen. Dit wordt gedaan met een mooie lazershow.