MTB routes in Nederland

MTB staat voor de mountainbike, maar de routes worden vaak aangeduid als MTB routes. Wij vertellen graag over de leukste en uitdagende banen die te vinden zijn in Nederland. Er zijn in Nederland zo een 243 legale mountainbike routes in Nederland. Er zijn ook plekken waar het verboden is om in te komen met de mountainbike. Let daarom altijd of het een legaal pad is voordat je het betreed. Dit is voornamelijk ook belangrijk voor de veiligheid van jezelf en andere mensen, dieren en planten. De meeste MTB routes kun je ook herkennen aan de markering met MTB erop. 

elektrische-fiets

De 10 leukste en uitdagende routes

Groesbeek

In de provincie Gelderland vind je de route van Groesbeek met een lengte van 17,3 km en met 440 meter hoogteverschil. Het heeft in principe drie startpunten en maakt gebruik van de paarse kleur om de route te volgen. Het heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Je vind onder ander het trauma pad, een afdaling van 1.5km waar al menig mens is gevallen. Hier zijn verschillende soorten bochten in te vinden die het aardig lastig kunnen maken. Voor beginners wordt er daarom ook geadviseerd om te kiezen voor het veilige pad die wordt aangegeven met de groene bordjes. Onderaan kun je weer links gaan en vervolg je je pad. Het pad biedt veel technische aspecten en er is veel afwisseling te vinden. Zo is er een stuk aangelegd dat het pad een stuk moeilijker maakt. Die vind je onder de rode bordjes. 

Netersel

In de provincie Noord Brabant vind je de route van Netersel met een lengte van 4 km en 121 meter hoogteverschillen. Het is een baan waar alleen ervaren mountainbikers gebruik van mogen maken door de hoge moeilijkheidsgraad. Het bevat snelle korte bochten met stijlen paden tussenin. Het wordt ook wel gezien als een route voor een technische XC liefhebber. 

Tip: Rijd je binnenkort een MTB toertocht? Ga dan goed van start met deze parktische tips voor MTB toertochten van Wielermagazine.

Landgraaf

In de provincie Limburg vind je de route van Landgraaf met een lengte van 2,9 km en 142 meter hoogteverschil. Het is een korte, maar wel een technische en uitdagende baan gelegen langs SnowWorld. In de buurt ligt het NK parcour waar meestal geen gebruik van mag gemaakt worden. Deze route lijkt hier voor 75% op. Het bevat meerdere dezelfde hoogtepunten en andere verschillende aspecten. Deze route wordt alleen beschikbaar gesteld als je een ervaren technische mountainbiker bent. Het is ook mogelijk om een makkelijkere route te kiezen. 

Rhenen 

In de provincie Utrecht vind je de route van Rhenen met een lengte van 3,2km en 151 meter hoogteverschil. Het wordt gezien als een van de zwaarste banen. Dit komt omdat er veel hoogteverschillen moet overwonnen in een enkele ronden. Er komen veel technische aspecten aanbod en dit vraagt ook om technische begaafdheid van de fietser. Als je beginnend bent let dan ook op dat je het niet te snel doet, want anders kun je redelijk snel de mist in gaan. 

Amerongen 

In de provincie Utrecht vind je de route van Amerongen met een lengte van 18,4km en 374 meter hoogteverschil. Het is te vinden in een van de grote bossen van Nederland, de Utrechtse Heuvelrug. Het heeft een paar technische aspecten en heeft een paar leuke afdalingen erin. Je zou de route makkelijk kunnen combineren met die van Rhenen. Waarbij je eerst een lange route doet en daarna bij Rhenen een paar korte ronden op techniek doet. 

Nijmegen

In de provincie Gelderland vind je de route van Nijmegen met een lengte van 13,8km en 333 meter hoogteverschil. Het is een route die je op bepaalde plekken sterk uitdaagt. Veel verschillende aspecten komen in deze baan naar voren en daarom is het niet te zeggen wat voor obstakel de volgende zal zijn. Het zijn voornamelijk veel afwisselingen van elkaar en dat maakt deze route niet alleen maar uitdagend maar ook nog eens leuk. Binnen deze route vind je ook het Westermeerwijk. Dit deel moet niet onderschat worden aangezien het hier op fysiek en techniek aankomt. 

Leersum 

In de provincie Utrecht vind je de route van Leersum met een lengte van 17,3km en 370 meter hoogteverschil. In het begin merk je dat het lange banen zijn met redelijk wat hoogteverschillen, hierna wordt er steeds meer techniek verwacht. Door de lange afstand zijn er steeds nieuwe delen die anders in elkaar zitten met verschillende technische aspecten. 

Maastricht 

In de provincie Limburg vind je de route van Maastricht met een lengte van 4,9km en 171 meter hoogteverschil. De route is alleen in het bos te vinden en heeft een zeer technische aard. Dit komt omdat er op sommige plaatsen aardige stijlen plekken zijn die de kuiten goed aanpakken. Als je denkt dat het bergaf een stuk makkelijker gaat, dan vergis je je goed. Deze is dan ook voornamelijk geschikt voor ervaren en technische mountainbikers. 

Bergschenhoek

In de provincie Zuid Holland vind je de route van Bergschenhoek met een lengte van 6,5km en 206 meter hoogteverschil. Het is een zeer uniek baan, met name dankzij de technische aspecten die terug zijn te vinden in de baan gecombineerd met de hoogteverschillen. Op deze plek is ook een skills park te vinden waar jij de technische vaardigheden kan laten zien. 

Hellendoorn 

In de provincie Overijssel vind je de route van Hellendoorn met een lengte van 18,6km en 358 meter hoogteverschil. Op dit terrein zijn meerdere routes te vinden. Het leuke aan de route is, is dat je door verschillende landschappen fietst met af en toe een aardig hoogteverschil. Het heeft daarnaast ook een onderdeel dat aardig heuvelachtig is (een favoriet van mountainbikers). Daarnaast zijn er ook technische aspecten te vinden op de baan die het daardoor een mooi geheel van een baan maakt.