Nederlandse kaart

Nederland is een land wat continu in beweging is als mens zijnde, maar ook als land zijnde. Kijk maar naar een kaart van vroeger en een kaart van nu. Hier zijn verschillende aspecten veranderd, met name als je kijkt naar de wateroppervlaktes en droge stukken landschap. Het wordt niks voor niks een waterland genoemd, met water in het noorden en het westen. Het grootste voorbeeld van een verandering is onze extra jonge provincie Flevoland. Door het droog leggen van Zuiderzee is Flevoland ontstaan. In het westen hadden ze vroeger ook veel last van water, denk hierbij aan de waternoodramp, waarbij stukken land niet bewoonbaar waren omdat het water bij vloed te ver het land op kwam. Door het maken van dijken is Nederland een stuk makkelijker bewoonbaar geworden. 

De kaart van Nederland is gelukkig niet groot, omdat Nederland een klein land is, maar er staan wel zo een 352 gemeentes op. Met allerlei wegen en rivieren is het een handig hulpmiddel om de weg te weten. Dit kan aan de hand van een simpele kaart zoals vroeger of tegenwoordig via Google Maps. 

elektrische-fiets

Wegenkaart

De wegenkaart van Nederland is de simpelste kaart om te gebruiken. Het is duidelijk en je ziet de algemene aspecten die je in het dagelijks leven het meest nodig hebt. Als eerst zie je duidelijk de verschillende twaalf provincies met daarbij de horende steden en dorpen. Als tweede zie je ook een mooi spinnenweb op de kaart, de wegen. Nederland heeft een goed infrastructuur en kunt via de weg op veel plekken komen. Via de kaart kun je een globale overzicht krijgen via welke wegen je waar komt, alleen is het wel de kunst om de plaats te kennen en weten te liggen. Kun jij namelijk elke plaatsnaam opnoemen en welke provincie erbij hoort. Dat is nog niet zo simpel als het lijkt. 

Naast de normale kaart zijn er nog tig andere varianten die je voorzien van andere soorten informatie. Denk hierbij maar aan Aardrijkskunde, wanneer jij de Atlas opensloeg en door allerlei kaarten kon bladeren. Zo heb je een kaart met daarop de wateren met alle stuwen, gemalen en sluizen of kaarten die de dichtheid van de bevolking aangeeft, voor alles heb je een kaart. 

Navigeren

Tegenwoordig zal je denken dat een kaart overbodig is, omdat de telefoons het zo goed als hebben overgenomen. Hier heb je zeker een punt, maar laat ik je meenemen waarom een kaart toch goed kan uitkomen. Wat dacht je als je geen bereik hebt of geen batterij. Dan is je telefoon waardeloos. Een kaart daarin tegen heb je dan altijd bij de hand en hoef je geen rekening te houden met een batterij of dergelijke. Dit probleem kan vaker voorkomen in bossen en met een plattegrond zou je er ook moeten komen. Daarbij is het ook wel leuk om eens gebruik te maken van een klassieke kaart. 

Legenda

Op de kaart vind je altijd een legenda die het lezen van de kaart een stuk eenvoudiger maakt. Elke symbool of kleur wordt de naam of betekenis van gegeven. Tevens wordt de schaal aangegeven. Hierdoor kun je een globaal idee krijgen over de afstand tussen twee locaties, maar dan moet er wel even gerekend worden.