Provincies Nederland 

In Nederland kun je twaalf provincies zien op de kaart. Het is een groot schakelpunt tussen de gemeentes en het land en hierdoor is vaak de gemeente verantwoordelijk voor wat er regionaal gebeurd. Hierdoor ontstaan er veel verschillen tussen gemeentes. Iedereen kent ondertussen wel de verschillende provincies, hieronder behandelen we allemaal. Alle cijfers op gebied van inwoners dateren allemaal op 1 januari 2021. 

elektrische-fiets

De twaalf provincies op de kaart

Noord Holland 

De provincie van Nederland die eigenlijk twee hoofdsteden telt. Zo heb je Amsterdam (hoofdstad van Nederland) en Haarlem (hoofdstad van Noord Holland). Er wonen 2.887.906 mensen en het telt 47 gemeentes. Het is gelegen in het noordwesten van Nederland en het is ontstaan in 1840 nadat het gesplitst is met Zuid Holland. Noord Holland kun je verdelen in het noorden en het zuiden van de provincie door de Noordzeekanaal als grens te gebruiken. Het stedelijk gebied vind je daardoor ook in het zuiden van Noord Holland. Het eiland Texel maakt ook onderdeel uit van deze provincie. 

Zuid Holland 

Deze provincie ligt in het westen van Nederland aan de Noordzeekust. De hoofdstad van Zuid Holland is Den haag en is de dichts bevolkte provincie van Nederland met een inwoner aantal van 3.726.173 mensen met 52 gemeentes. Ten opzichte van Noord Holland zijn dat ongeveer 1 miljoen mensen meer ten opzichte van 5 gemeentes meer. De stad met de meeste inwoners is Rotterdam tevens de stad met de grootste en ook zeer belangrijke haven van Nederland en Europa. Het is voornamelijk een verstedelijkte provincie en een groot gedeelte behoort dan ook tot de Randstad. Verder vind je ook prachtige en groene landschappen in het oosten en het zuiden. 

Zeeland

In het zuidwesten van Nederland ligt de provincie Zeeland, wat voornamelijk onderverdeeld is in drie eilanden met als hoofdstad Middelburg. Aan de hand van bruggen moet je verplaatsen van het ene gebied naar het andere gebied. In de provincie wonen er 385.379 mensen met 13 gemeentes. Het bovenste eiland grenst aan Zuid Holland en het onderste eiland grenst aan België (oost en west Vlaanderen). De belangrijke plaatsen van Zeeland zijn voornamelijk de havenplaatsen Vlissingen en Terneuzen die ook beschikken over industriegebieden.

Friesland

In het noorden van het land kom je terecht in Friesland. Het is een land met hun eigen taal en eigen kenmerken, zoals de Sneekweek en de Elfstedentocht. Er wonen 651.459 mensen met 18 gemeentes en de provincie van Friesland is de grootste qua omtrek, maar als we gaan kijken naar de landoppervlak, staan ze derde. Dit komt door de vele waterrijke rivieren en meren etc. Het grappige is dat ze op plek twee staan met de minste bevolkingsdichtheid (195 per km2) De hoofdstad is Friesland en daarnaast horen de waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. 

Groningen

Groningen ligt in het noordoosten van het land naast Friesland. Groningen is naast Utrecht de provincie met een gelijknamige hoofdstad. Het telt 586.813 mensen met 10 gemeentes. Het grappige is dat een derde van het inwonersaantal te vinden is in de hoofdstad Groningen. Het is een van de kleinere provincies van Nederland. Het heeft mooie landschappen, alleen door de aardbevingen is de natuur helaas aangetast. 

Drenthe 

In het noordoosten, onder Groningen, vind je de provincie Drenthe. Het grenst daarnaast ook aan Duitsland, aan de staat Nedersaksen. Het opvallende van deze provincie is dat de bevolkingsdichtheid (188 per km2) het laagst is van Nederland. Het telt 494.760 mensen met 12 gemeentes en de hoofdstad is Assen. Grotendeels van de mensen wonen op het platteland in dorpen, waarbij ze het een landelijk karaktereigenschap hebben. 

Overijssel 

Overijssel is een provincie die in het westen ligt, met een connectie met de Duitse grens. Het is een provincie 1.166.478 mensen met 25 gemeentes en de hoofdstad is Zwolle. Het heeft veel oude steden, waarvan sommige steden deel uit maken van de Hanzesteden. Het heeft een combinatie tussen stedelijkheid en heel landschappelijk. 

Gelderland

In het midden oosten van het land ligt de grootste provincie Gelderland, de provincie die aansluit aan zes andere provincies en de Duitse grens. Er wonen 2.096.0620 mensen met 51 gemeentes. In Gelderland vind natuurgebieden als de Veluwe en de Betuwe en kun je ook de Achterhoek vinden. Naast deze groene gebieden is het contra Arnhem en Nijmegen waarbij het heel stedelijk is (grootste stedelijke gebied van Nederland). 

Noord Brabant 

In het zuiden van het land vind je naast Gelderland de grootste provincie genaamd Noord Brabant. Het grenst aan België en wordt in de volksmond ook wel Brabant genoemd. Er wonen 2.887.906 mensen en het heeft de meeste provincies van Nederland van 61 gemeentes met de hoofdstad Den Bosch. Het is een stedelijke provincie maar daarnaast heeft het ook prachtige landschappen. Daarbij is er wel een Brabantse gezelligheid in de steden Eindhoven, Den Bosch, Tilburg en Breda. 

Limburg

De allerlaatste provincie licht ook het meest zuidelijk, Limburg. Het is een provincie waarbij in in het zuiden veel heuvels hebt. Het is een een mooie plek met mooie natuurverschijnselen. Het heeft daarnaast ook een stedelijk randje met de steden. Het telt 1.115.895 inwoners met 31 gemeentes en de hoofdstad is Maastricht.