Soorten kaarten

Wanneer je een kaart van onder andere Nederland, Europa of de Wereld ziet, dan heb je meestal een standaard kaart in de hand, die iedereen kent, maar er zijn nog meer varianten van verschillende kaarten.  Elke kaart heeft een eigen schaal, waarbij je de zelf kunt meten hoe het in het werkelijk is. Dit kunnen kleinschalige kaarten zijn of grootschalige kaarten. De schaal wordt altijd in de legenda weergegeven. Hieronder geven wij een bepaalde types kaarten weer die gebruikt kunnen worden.

elektrische-fiets

Topografische kaart

Het is een kaart die wordt gebruikt om het werkelijk beeld zo goed mogelijk naar voren te laten komen. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt in de verschillende landschappen (akkers, gras, heide etc.), wegen (spoorweg, snelweg etc.), water (rivieren, meren, plassen etc.). Zo worden ook verschillende gebouwen weergegeven. Denk hierbij aan een school, kerk, ziekenhuis etc. Het is voornamelijk handig als je voor informatie nodig hebt voor een speciaal gebied, denk hierbij aan een dorp. 

Thematische kaart

Dit is een kaart waarbij kenmerken in beeld worden gebracht. Wil je bijvoorbeeld de bevolkingsdichtheid weten van Nederland, dan geeft deze kaart de precieze getallen aan door middel van kleuren. Vaak hoe donkerder de kleur hoe meer het aantal en op lichte plekken juist niet. 
Dit kunnen kaarten zijn als: klimaat, grondgebruik, grondstoffen. Dit kunnen ook kaarten zijn die draaien om Landbouw, armoede, inkomen, vegetatie, dieren, natuurgebieden etc. 

Natuurkundige kaart

Deze kaart geeft de informatie over de natuureigenschappen van een gebied. Dit is heel fijn om achter natuurlijke informatie te komen, denk hierbij aan kaarten over de bergen, rivieren, woestijnen, bossen, natuurgebieden. Om snel informatie te krijgen over deze natuurelementen dan kun je het best gebruik maken van deze natuurkundige kaarten. 

Staatkundige kaart

Op deze kaart kun je vaak de basisinformatie zien van een land. Als je een kaart van Europa pakt, dan kun je daar alle landen zien. Per land worden de provincies en belangrijke, grote steden ook getoond. Daarnaast wordt ook vaak de hoogteverschil van het landschap weergegeven. Vroeger was het vaker dat je een wereldbol langs je had staan van de wereld. Hoe dat weergegeven werd, is een voorbeeld van een staatkundige kaart.