Wandelroutes in Nederland

Nederland is een land waar je naast het fietsen ook heerlijk kunt wandelen. Er zijn duizenden routes door heel Nederland verspreid, door de natuur tot stad tot dorp, overal kun je wandelen in principe. In Nederland liggen er daarom ook 11.500 officiële wandelpaden. Mocht je echt een die hard wandelaar zijn, dan daag ik jou uit om de route langs de kustlijn te bewandelen, dan moet je 721KM   overbruggen, maar dan ben je wel even bezig. 

elektrische-fiets

Wandelgebieden 

Aangezien er heel veel kleine mooie wandelroutes zijn, geven wij een paar tips omtrent gebieden waar je je benen kunt strekken en kunt genieten van de omgeving. Het zijn gebieden met vaker meerdere soorten en mooie routes. We zullen 10 gebieden opnoemen die mooi zijn om in te wandelen.

Tip: een wandelvakantie is een super mogelijkheid om Nederland te verkennen. Lees alle informatie over wandelvakanties, backpackers en trekking op intertrek.nl.

Heuvelland     

In het zuiden van Nederland, in het mooie Limburg, ligt het Heuvelland. Het wordt vaker gezien als een van de mooiste gebieden. Loop hier door onder andere mooie graslanden, bossen, heides en afwisselende hellingen. Het wisselt goed af in een vloeiend landschap. In het gebied ligt ook Geuldal en dat is uitgeroepen tot een van de mooiste landschappen van Nederland. Door de aparte vakwerkstijl en sfeer zijn er leuke unieke routes te bewandelen. 

Drentsche Aa 

In het mooie Drenthe liggen de esdorpenlandschappen. Naast Geuldal is ook Drentsche Aa uitgeroepen tot de mooiste landschappen van Nederland. Het is een landschap dat afstamt van de Prehistorie en dat is ook te zien aan de monumenten die er te bewonderen zijn. Er zijn ook verschillende bijzondere dieren en planten te zien, met het bijzondere dat de beken nog steeds hun natuurlijke loop hebben. Leer over de geschiedenis van het gebied door verschillende routes te lopen. 

Waddeneilanden 

Als je eens lekker op vakantie wilt gaan en daarbij veel wil wandelen, dan raden wij jou een van de waddeneilanden aan. Het zijn stuk voor stuk mooie eilanden om te kunnen wandelen en fietsen. Denk hierbij aan de vele duinen en de prachtige zandstranden. Het staat bekend om de rust en de ruimte en is daardoor heerlijk voor de ontspanning. De eilanden zijn via de boot bereikbaar en op het moment dat jij de boot opkomt, dan voel je de kracht van de eilanden al, het vakantiegevoel. 

Veluwe 

De hoge Veluwe en de Veluwezoom zijn te vinden in Gelderland en zijn onderdeel van het grootste bosgebied van Nederland ‘De Veluwe’. 
De landschappen van Nationaal park Hoge Veluwe en Veluwezoom wisselen elkaar in overvloed af met prachtige natuurverschijnselen. Met gemengde bossen, heidevelden en andere landschappen is het een kunst om door te lopen. 
Zo kun je in de Hoge Veluwe verschillende beschermende planten zien en heeft het veel wilde dieren rondlopen. In dit natuurgebied kun je ook de Kröller-Müller museum vinden. Let hierbij wel op dat het bij het betreden van het bos, een klein geldbedrag neergelegd moet worden. Dit is natuurlijk allemaal voor het onderhoud. 
Bij de Veluwezoom is het niet minder mooi, met name door sprookjesachtige uitstralingen. 

Utrechtse Heuvelrug

De Heuvelrug is het tweede grootste bosgebied van Nederland. Het is een gebied met allerlei verschillende landschappen die goed in elkaar overlopen. Denk aan dichte bossen, tot prachtige heidevelden van diepe dalen tot hoogvlaktes. Daarbij staan er verschillende kastelen en landgoeden in het gebied. Het is een gebied met meerdere bergtoppen die een hoogte bereiken van 50m. 

Weerribben

De weerribben gebied is te vinden in Overijssel en is mede bekent door zijn belangrijkste Moerasgebieden. Het is een gebied dat door de mens is gemaakt en toch zit je heel dicht bij de natuur. Dit is gekomen doordat ze turf winnen en het grondgebied afzakte. Het is ook het gebied van de kraamkamers van de otters en wie weet kom je deze tegen. Je kunt er heerlijk wandelen of met een kano door de wateren heen peddelen. 

Zuid-kennemerland 

Het gebied ligt in Noord Holland, tussen de steden IJmuiden, Zandvoort en Haarlem. Hier kun je genieten van onder andere duinlandschappen, zandstranden en andere natuurverschijnselen. Als je hier wandelt zijn er momenten dat je je verbaast van de rust en schoonheid. Het is ook meteen een kans om verschillende vogels te spotten en kun je hier ook een kudde wisenten (Europese Bizon) tegen komen. 

Loonse en Drunense Duinen

In de Provincie Noord Brabant vind je een gebied waarin eerste instantie alleen bos en andere landschappen tegenkomt, totdat je een groot oppervlak aan zand ziet. Het wordt ook wel gezien als een van de grootste gebieden van stuifzand binnen West-Europa. Doordat er veel open ruimtes zijn, veranderd het landschap wel eens als het hard waait. Kom eens langs en geniet van de Brabantse Sahara. Daarnaast is het ook een mooi gebied met veel flora en fauna al is het af en toe een pittig gebied om door te wandelen.